Warmtepomp

De warmtepomp pompt warmte of kou op uit de lucht of uit de bodem. Deze warmte of kou kunt u gebruiken om uw huis te verwarmen of te koelen. Het grootste voordeel van warmtepompen is dat ze energiezuinig zijn, waardoor u flink kunt besparen op uw verwarmingskosten. Dit kan omdat een warmtepomp maar een minimum aan elektriciteit of gas nodig heeft om de warmte of kou rond te pompen die toch al in de bodem of in de lucht aanwezig is.

Hoe werkt een warmtepomp? 

De warmtepomp (zoals wij hem hier bedoelen) werkt met een vloeistof (koudemiddel) met een laag kookpunt temperatuur. Dit koudemiddel laten wij in een kring rond lopen:

Een compressor perst het koudemiddel samen waardoor druk en temperatuur oplopen, het dan gasvormige middel wordt door een platenwisselaar (condensor) gestuwd waar het in aanraking komt met het koudere systeemwater (bijvoorbeeld vloerverwarming), er zal daar dus warmte worden overgedragen van het warme gas naar het koudere systeem water. Hierdoor koelt het gas ook af en zal condenseren of wel vloeistof worden. Vervolgens wordt de vloeistof door een ‘expansieventiel’ geleid waar het van dunne leidingen ineens weer in grotere leidingen komt waardoor de druk van het middel afneemt en verdamping kan plaats vinden in de volgende platenwisselaar (verdamper). Het verdampingsproces neemt energie op uit de omgeving (het bronwater wat aan de andere kant door de verdamper loopt) na de verdamper is de kring rond en begint de compressor het gasvormig middel weer samen te persen.