Ventilatiesysteem (WTW)

Met het aanbrengen van isolatie en verbetering van de kierdichting neemt de luchtdichtheid toe. Het is een misverstand om te veronderstellen dat met het uitschakelen van het ventilatiesysteem de woning over voldoende ventilatie beschikt. In een luchtdichte woning is ventileren absoluut noodzakelijk om vocht-, schimmel- en gezondheidsproblemen te voorkomen. Het vochtgehalte kan in de woningen zover oplopen dat er gezondheids-, vocht- en schimmelproblemen ontstaan. Een gezin van vier personen produceert per etmaal 14 tot 20 liter vocht door te ademen, slapen, koken, wassen, vaatwassen, baden, planten water geven etc. Bovendien bevatten vele producten zoals textiel, tapijt, parket, kranten en sigaretten, schadelijke stoffen die de gezondheid kunnen aantasten. Alle vocht in de vorm van waterdamp en geurstoffen moet dan ook uit de woningen worden verwijderd. Een goed ventilatiesysteem kan een forse bijdrage leveren aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. U heeft daarbij het voordeel dat de energiekosten laag zijn door de toepassing van vraaggestuurde ventilatie en het gebruik van een gelijkstroommotor.

Het ventilatiesysteem is ontwikkeld met de wensen van de bewoner als uitgangspunt. Het ventilatiesysteem werkt volledig automatisch. Zonder dat u als bewoner hier iets voor hoeft te doen, wordt iedere ruimte optimaal geventileerd.

Veel ventilatiesystemen zijn tegenwoordig uitgerust met één of meerdere CO2 sensoren en of een relatieve vochtigheid meting, dit laatste wordt vaak toegepast in badkamers, wasruimtes en dergelijke. Hier worden vervolgens dan ‘garanties voor een gezond binnenmilieu’ aangekoppeld. Terwijl langdurig verblijf in een ruimte met een behoorlijk hoog CO2 niveau geen blijvende gezondheidsproblemen geeft. Hooguit voelt iemand zich wat duf of krijgt in extreme gevallen last van hoofdpijn.

Het niveau CO2 zegt vaak alleen iets over de aan- of afwezigheid van personen in een ruimte en niets over gezondheid. Vluchtige stoffen uit een spuitbus haarlak of een flesje nagellakremover levert meer gezondheidsrisico’s op. En dit registreert een CO2 sensor niet.

Ventilatie op de begane grond, woonkamer en open keuken, wordt uitgevoerd door middel van een WTW unit, die Co2 gestuurd wordt. Dit om in de wintermaanden tochtverschijnselen te voorkomen. Deze kunnen ontstaan doordat koude lucht via raam en/of gevelroosters direct naar beneden valt.

Wanneer de werking van de luchtkwaliteit goed is, hoeft er weinig te worden geventileerd. Indien de luchtkwaliteit minder wordt, zal eerst de beschikbare ventilatielucht op een intelligente manier naar de betreffende ruimte worden gestuurd. Als blijkt dat dit onvoldoende is, zal pas de hoeveelheid ventilatielucht worden verhoogd. Een lager ventilatie debiet betekent een lager energieverbruik en als bijkomend voordeel een lager geluidsniveau.

Om een constante temperatuur van de aangezogen lucht te verkrijgen en het object dit toelaat, kunnen wij de aanzuigbuis onder de grond aanbrengen en op een nader te bepalen plaats boven de grond laten uitkomen.Het systeem kan geleverd worden met een bypass voor nachtventilatie. Deze bypass zorgt er gedurende de zomer voor dat de koele nachtlucht de warme binnenlucht van overdag zoveel mogelijk vervangt.